Over Harrie

Ik ben Harrie van Beek, eigenaar van Reflaxion. Trotse vader van en voor drie kinderen (Lucas [1997], Floor [1999] en Sarah [2001]). Tevreden co-ouder. Geboren (1959), getogen en woonachtig in Breda. Opgevoed in een traditionele katholieke omgeving (Limburgse moeder, Brabantse vader).

Sport en bewegen zijn voor mij altijd belangrijk geweest. Ook nu nog. Competitiebehoefte en de zoektocht naar uitdaging enerzijds. Genieten van bewegen op zich anderzijds. De laatste jaren vooral duursporten:  marathons (Rotterdam, Boston, New York), triathlons (Almere [3.8k zwemmen, 180k fietsen, 42k lopen), fietstochten (Delphi – Breda, Breda – Florence, Tour for Life), bergen beklimmen (Mont Blanc, Kilimanjaro).

Mijn professionele ontwikkeling in een zin: ‘van letterlijk bewegen naar figuurlijk bewegen’. Als jong ventje wilde ik maar een ding, profvoetballer worden bij NAC. Al snel werd duidelijk dat ik daarvoor het toptalent miste. Maar sport en bewegen bleven trekken. Na afronding van de middelbare school (OLV Lyceum Breda, gymnasium ß) koos ik, tegen de zin van mijn ouders (want voorbestemd de huisartspraktijk van mijn vader over te nemen), voor de ‘sportacademie’ (Katholieke Academie voor Lichamelijke Opvoeding te Tilburg, momenteel Fontys Sporthogeschool). Begin jaren ’80 studeerde ik af. Nauwelijks baankansen, dus samen met een aantal vrienden een vervolgstudie fysiotherapie (Academie voor Fysiotherapie Hogeschool West-Brabant te Breda, momenteel Avans Hogeschool). Als fysiotherapeut volgden vervolgstudies tot manueel-therapeut (Stichting Opleiding Manuele Therapie te Amersfoort) en bewegingswetenschapper (Rijksuniversiteit Limburg, momenteel Maastricht University). Lerend leven, voorheen life long learning genoemd, dat ben ik!

Een jaar na afronding van de opleiding fysiotherapie daar gevraagd als docent. Een mooie combinatie: fysiotherapeut en docent. Letterlijk: ‘teach what you preach’. Een aantal jaren later studierichtingsleider fysiotherapie, mijn eerste managementfunctie. En snel het besef: aan het stuur zitten bevalt! En de bewustwording dat leidinggeven bewegen samen met mensen is (ofwel ….. ‘figuurlijk bewegen’). Vreemde gewaarwording trouwens: in Nederland heb je voor alles een opleiding nodig, maar leiding geven mag blijkbaar iedereen! Daar kijk ik anders naar. Leidinggeven is een vak, een kunde en soms een kunst. Dus ook een bedrijfskundige opleiding opgepakt (Engelstalige MBA bij Nimbas Utrecht, momenteel TIAS Business School) en later een leergang leiderschap (Avicenna Academie voor Leiderschap).

Via diverse leidinggevende tussenstappen en vanuit de functie van academiedirecteur weg bij Avans in september 2007. Op naar BMC Advies en Management om daar consultant te worden. Een cultuurshock. Van een onderwijsorganisatie met bijbehorende cultuurkenmerken naar een commercieel bedrijf met eigen waarden en normen. Klantgericht handelen, omzettargets behalen, qua acquisitie minimaal ‘je eigen broek op houden’. Daarop beloond en – zo nodig – afgerekend worden. Een fantastische kans om in allerlei organisatiekeukens te kijken, vaak in complexe omstandigheden, en daar geacht worden een beslissende, positieve bijdrage te leveren. Niet altijd makkelijk, maar ook daar het besef: dit werk, deze context, dit leven ……….. het past bij me!

Vanaf januari 2013 de ultieme stap: een eigen bedrijf, vorm gegeven naar mijn eigen ideeën. Daarbij me sterk bewust dat ik zelf het product ben. Dat ik mezelf, met al mijn kwaliteiten en beperkingen, verkoop.  Dat alles uit volle overtuiging met als basis mijn persoonlijke missie:

“Ik, Harrie van Beek, ben actief en betekenisvol voor anderen door al mijn talenten maximaal te gebruiken. Daarbij vaar ik mijn eigen koers. Ik ben vitaal, fysiek actief en leef met plezier”.

Van complexe, intensieve opdrachten word ik warm. Uitdagingen aangaan past me (nog steeds). Analytisch ben ik sterk, mijn verbindend vermogen is groot, mensen krijg ik – ook in lastige omstandigheden  – mee. Discipline, taaiheid, betrouwbaarheid maken eveneens deel uit van wie ik ben. Evenals de gevoelde noodzaak mijn best te doen. Vol gaan voor een opdracht, wat deze ook is. Werk of geen werk.